Moderní cateringové osvětlení
V restauraci se snoubí dobré jídlo s moderním cateringovým designem a vytváří úspěšný večer. Profesionální koncept osvětlení vytváří atmosféru, která vybízí k setrvání a návratu. Pro osvětlení restaurace se používá důmyslná kombinace přímého a nepřímého osvětlení.
Oblasti použití
V prostoru pro hosty restaurace je použito příjemné světlo bez blikání, které vytváří soukromí ve veřejném prostoru. Vybrané barvy a intenzita světla také vytvářejí dokonalou kulisu pro pokrmy. Společnost Lampenwelt Professional doporučuje hodnoty podání barev minimálně Ra 90 a intenzitu osvětlení kolem 200 luxů. Kromě toho je osvětlení v restauraci - pokud je stmívatelné - optimálně připraveno na měnící se scénáře, jako jsou například oslavy.
Atraktivní venkovní osvětlení je nedílnou součástí koncepce osvětlení restaurace, protože je to první věc, které si host všimne. Hosté se zpravidla rozhodují o tom, zda restaurace stojí za návštěvu, také na základě vnějšího dojmu. Svítidla na cestách také zajišťují větší bezpečnost hostů a personálu.
Světla v kuchyni jsou vystavena vysokému množství horkého tuku, výparům a vysokým teplotám. Vlhkotěsná svítidla s krytím IP54 jsou proto minimem. Z důvodu pohodlného používání osvětlení doporučujeme svítidla se skupinovým spínáním a stmíváním a indexem podání barev Ra ≥ 90 pro dokonalou přípravu pokrmů.
Exteriérové gastronomické osvětlení odráží identitu interiéru. Obyčejné fasády budov lze vizuálně vylepšit designovým osvětlením pro gastronomii. Doporučujeme také svítidla z nerezové oceli, která odolávají extrémním povětrnostním podmínkám, jsou odolná proti korozi a snadno se čistí.
Zejména v barech a kavárnách se první kontakt s hostem navazuje a komunikuje u baru a pultu. LED páskové osvětlení je příkladem osvětlení, které zaujme hned na začátku. Buď na spodní straně pracovní desky, ve výklenku ve spodní části pultu, nebo za průsvitnými materiály, jako je opálové nebo akrylové sklo.
Toalety pro hosty jsou nezbytné v restauracích, které podávají alkoholické nápoje, jsou větší než 50 m² a/nebo mají více než 50 míst k sezení. Funkční osvětlení v prostoru toalet v restauraci také zajišťuje, že hosté jsou v tomto prostoru zcela spokojeni.
Naše doporučení
Právní požadavky
Stejně jako pro každý veřejný nebo komerčně využívaný prostor platí i pro osvětlení v gastronomii jasně definované předpisy, které zajišťují bezpečný pobyt hostů a zaměstnanců.
Ty doporučují pro osvětlení v restauracích následující:
100 luxů: chodby
200 luxů: vstup, jídelna, toalety
300 luxů: prostor pokladny a bufetu
V hospodách a barech je součástí koncepce osvětlení pod 100 luxů. Z toho je zřejmé, že správné osvětlení v gastronomii nelze vypočítat pomocí vzorců, ale je navrženo jako celková koncepce osvětlení, která odráží identitu restaurace.
Obecné pravidlo: čím vyšší místnosti, tím vyšší montáž svítidel a tím výkonnější a početnější světelné zdroje.
Technické aspekty dobrého osvětlení
Restaurační lampy mají v ideálním případě CRI > 90, aby jídlo vypadalo chutně. Příjemná teplota barev 1 200 - 2 700 Kelvinů podtrhuje hřejivou atmosféru v gastronomii. Vysoce dynamický světelný vzor, který vede pohled, je obzvláště přitažlivý a příjemný pro oko. Příkladem může být nápadně osvětlená zadní stěna baru a nenápadné posezení a salonek.